Divendres 12- dijous 18 de gener de 1940

L’exèrcit rus inicia la retirada en diversos fronts. El dia 12 arriba a Suez el primer contingent de tropes australianes.

Anna Murià i Agustí Bartra passen les setmanes a París gestionant l’anada a Amèrica, a Roissy només hi estan els dissabtes i diumenges. Són acollits per Pierre-Louis Berthaud, en un pis de la Porte de Champerret, on tenen un llit a la seva disposició i sovint taula. També dinen amb Enric Cluselles i Amàlia Casals en l’habitació que aquests tenen llogada al carrer del Chevalier de la Barre, darrera Montmartre.

“Quin fred, el d’aquell gener! Queia neu, queia neu;ens arribava fins als genolls. Quan tornàvem de París, els dissabtes, Roissy a les fosques i nevat se’ns feia desconegut. La casa ens rebia, càlida, però els seus estadants, disminuïts, ens eren cada vegada més estranys. Els dilluns quan marxàvem cap a París amb la nova claror gelada del dia, les agulles del fred se’ns clavaven al front.” (Anna Murià, Crònica de la vida d`Agustí Bartra, p. 106).

Dissabte, 13 de gener
Artur Bladé i Desumvila descriu en el seu dietari alguns racons de Montpeller:

montpellier-catedral

“La catedral de Montpeller té una sola nau flanquejada per quatre torres quadrades. Presa i perduda diverses vegades pels protestants, la seu ha servit sovint de castell i de refugi. […]
A l’interior hi ha poc a mirar: només una tela del pintor Bourdon i la tomba de marbre d’un prelat, la imatge del qual, agenollada, medita sobre els seus ossos.” (Artur Bladé i Desumvila, Cicles de l’exili I: L’exiliada, p. 270).

Diumenge,14 de gener
Ferran Soldevila torna a quedar-se al llit, avui escriu:

“Alguns símptomes mal interpretats em van impulsar a llevar-me. Al cap de tres dies tornava a ser al llit. Encara hi sóc i no penso sortir-ne fins que estaré bé del tot. Sembla que vaig per bon camí, Però ha estat – i és encara – seriós.” ( Ferran Soldevila, Dietaris de l’exili i el retorn, p.48)

***

A Montpeller Artur Bladé continua escrivint sobre la seva vida quotidiana i els indrets que visita:

“Amb el senyor Pujols he anat també, alguna tarda, a passejar pel jardinet que volta la Tour des Pins.

[…]

El jardinet que volta la torre commemorativa és ben acollidor. Hi ha, sota els arbres, figures de poetes i felibres que ja fa temps baixaren al regne de les ombres. Pels racons assolellats hi ha gats amb els ulls plens de palletes daurades. Passen estudiants que van a la Facultat de Lletres i canonges que surten de la catedral.

[…]

El cafè d’Aragó està situat al cor mateix del sector medieval, entre carrerons empedrats i cap al final de l’anomenada, pomposament, Rue des Trésoriers de la Bourse.

(Artur Bladé i Desumvila, Cicles de l’exili I: L’exiliada, pp. 270 – 272).

Dilluns, 15 de gener
A París Antoni M. Sbert escriu a Carles Pi i Sunyer una carta amb la una relació de les persones a qui han enviat un exemplar del número de la Revista de Catalunya que acaba de publicar-se, també li demana que li indiqui on més caldria enviar-lo i acaba desitjant-li un bon any:

“L’any es presenta molt fred de clima i complicat d’auguris. Us el desitjo tan bo com sigui possible en les nostres condicions” (reproduït a La cultura catalana en el primer exili (1939-1940). Carles d’escriptors, intel·lectuals i científics, p. 128.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s