Divendres 10 – dijous 16 de novembre de 1939

Continua la guerra sense canvis importants. Hitler s’aprofita de l’atemptat de Munic i augmenta la repressió sobre els jueus i els seus opositors.

Després de la  primera anada a París, Anna Murià i Agustí Bartra hi tornen cada setmana per arreglar els papers. S’estan a Villa Rosset, a Roissy-en-Brie, només els dissabtes i diumenges:

anna-i-agusti-mida-petita

“Villa Rosset és olor de pomes, flors, til•lers, branques gebrades, icones, pots de confitura, hort i galliner, prada i cavalls, amistat, poesia, siluetes de trens, idil•lis, rams de vesc, neu…
El jardinet era una mica salvatge. […] L’interior era càlid; els llits alts i tous; quadres i bibelots de gust ingenu. […] Un celler olorós amb gerres de conserves, forcs de cebes i coves de pomes i patates ens donava un somni de seguretat. Obiols tocava el piano. A estones se sentien els cops de destral, quan els homes tallaven llenya dins el cobert del darrera. A taula, animació. “  (Anna Murià, Crònica de la vida d’Agustí Bartra, p. 103.

Dijous, 9 de novembre

Ferran Soldevila passa el matí a París fent gestions inútils. A la tarda va a Versalles on li donen un permís de sortida sense data límit.

***

Anna Murià i Agustí Bartra tornen a Roissy. Hi han passat “Tres dies de meravella”, han caminat, sota la pluja, han mirat llibres, s’han trobat amb Enric Cluselles i Amàlia Casals, que han marxat a viure a París, feia poc.

***

Ferran Soldevila torna a l’Isle-Adam.

Divendres, 10 de novembre

A Montpeller, Artur Bladé i Desumbila comença a assistir, amb altres exiliats, a un curs de llengua i civilització francesa a l’Institut des Étudiants Étrangers.

Diumenge, 12 de novembre

Se celebra a Prada una festa en homenatge a Pau Casals, per celebrar els 40 anys del seu debut a París.  L’organitzen Rafael Moragues i Joan Alavedra. Hi assisteixen entre altres, Pompeu Fabra, Josep M. de Sagarra i Alexandre Plana.

Dilluns 13, de novembre

A la tarda, avions alemanys volen sobre París emboirada, són refusats per la defensa antiàeria.

Dimecres, 15 de novembre

A Montpeller arriba la notícia que ha mort a Buenos Aires Pere Coromines.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s