Divendres 20 – dijous 26 d’octubre de 1939

La guerra continua. Les dues parts enfrontades busquen aliances amb els països que encara no s’han pronunciat davant la situació bèl·lica. El dia 20 Hitler anuncia la creació d’un territori a l’est de Polònia per als 3 milions de polonesos els 26 es publica un decret de treballs forçats per als  jueus polonesos entre 14 i 60 anys.

Dissabte, 21 d’octubre

Al matí Ferran Soldevila va a París a l’agència “Oceania” i s’assabenta que el vaixell on havien d’embarcar al cap de quatre dies no salparà fins el 10 de novembre. Aquest retard el tranquil·litza ja que li permet meditar si marxen o no ja que té seriosos dubtes d’embarcar pel perill que suposa:

“El vaixell ja no sortiria fins el 10 de novembre. Em va produir una gran satisfacció. Em sentia com alliberat. Tenia un marge de temps per a madurar la meva decisió, i aquell ajornament inesperat contribuïa a justificar-lo.

Vaig anar a dinar a casa el Carles [el seu germà]. Llur opinió seguia anclada: ara ja era tard per marxar.” (Ferran Soldevila, Els dietaris retrobats, p. 137).

A la tarda Ferran Soldevila es troba amb Sbert que tampoc li aconsella que embarqui.

Dissabte, 21 d’octubre

Ferran Soldevila va a l’agencia de viatges Cook per mirar de trobar la manera d’embarcar-se en un vaixell italià o nordamericà, però no li aconsellen que ho faci.

Diumenge, 22 d’octubre.

Sbert va a dinar a l’Isle-Adam i explica aventures del seu captiveri durant la dictadura de Primo de Rivera.

***

A la nit, a Villa Rosset, a Roissy-en-Brie, Agustí Bartra entra per primera vegada a la cambra d’Anna Murià.

Dimarts, 24 d’octubre

Ferran Soldevila amb la seva dona i el fill van a París a casa del seu cunyat. Després va a la Fundació Ramon Llull on en preguntar-li  quan marxa respon: “No, ja no me’n vaig”.

A París, al vespre,  plou i fa fred. Ferran Soldevila es queda al PEN Club:

“Sensació de benestar, A fora, fred i pluja, aquí una cambra tranquil·la, ben calefactada -massa- elegant amb senzillesa.” (Ferran Soldevila, Els dietaris retrobats, p. 142)

Divendres, 25 d’octubre

Ferran Soldevila passa el dia a París i torna a la tarda a l’Isle-Adam.

***

A Villa Rosset, a Roissy-en-Brie Anna  espera en va que Agustí Bartra entri a la seva cambra com ha fet els tres dies anteriors.

Dijous , 26 d’octubre de 1939

A Olliergues, Pous i Pagès va a l’alcaldia perquè el secretari li arregli els papers perquè  l’endemà ha de marxar a París:

“Demà tornem a París. I com sempre que he d’abandonar un lloc on he fet una certa estada, sento una forta recança de deixar Olliergues. No m’agrada mudar d’ambient ni d’habituds.” (Josep Pous i Pagès, Memòries d’exili, p. 175)

***

A Villa Rosset, a Roissy-en-Brie, Anna  Murià espera que Agustí Bartra entri una altre cop a la seva cambra, quan ho fa, s’uneixen:

“Vingué tres nits. Jo vaig tornar a plorar i a témer. Passà una nit sense venir i, a l’altra ens unírem: era el 26 d’octubre de l’any 1939.” (Anna Murià, Crònica de la vida d’Agustí Bartra, p. 96)

anna-i-agusti

Agustí Bartra i Anna Murià a Villa Rosset

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s