Divendres 4 – dijous 10 d’agost de 1939

19390810_portEl dia 9 el rei d’Anglaterra inspecciona una flota de 130 vaixells de guerra en el port de Weymouth.

Dissabte 5 d’agost

Des del castell de Roissy-en-Brie, Agustí Bartra escriu a Carles Pi i Sunyer. Li comunica que ja és al Château, li explica les primeres impressions i li pregunta si sap alguna cosa de la possible residència a Londres:

19390810_cami

“Va venir ben just que no ens vegéssim a París! Quan vós en marxàveu jo arribava a l’estació de Lyon. […] Em va saber molt greu no poder-vos saludar.
[…]
No em sé avenir a un canvi tan sobtat de vida. D’un camp de concentració a un castell! Encara no m’he desentumit i surto poc. A més, el temps –plujós aquests dies- no ho permet gaire. El paisatge em plau molt. Mai no havia vist arbres tan alts i tanta verdor arreu.
[…]
La majoria dels que estan a Roissy –Trabal, Oliver, Guansé, etc. – emigren a Xile, segurament a últims d’aquest mes. Veig que l’Obiols està aquí, contràriament al que dèieu en una carta.” (reproduït a La cultura catalana en el primer exili (1939-1940). Cartes d’escriptors, intel•lectuals i científics, p. 110).

***

A l’Isle-Adam, Ferran Soldevila escriu el seu dietari, on anota diferents aspectes de la vida quotidiana (picabaralles, xafarderies, amors …):

“Hi ha, evidentment, un idil·li entre en Jordi Riba i la Mercè Romeva: sempre estan plegats: contactes, mirades, familiaritats, col·laboració.” (Ferran Soldevila, Els dietaris retrobats, p. 60).

Dilluns 7 d’agost

A Tolosa, Lluís M. Bransuela, que havia estat funcionari del Departament de Cultura de la Generalitat, escriu a Carles Pi i Sunyer. Primer li agraeix tot el que ha fet per ells i li comenta els neguits que hi ha hagut a la Residència per qüestions econòmiques i, després d’explicar-li aspectes relacionats amb les picabaralles entre els partits polítics, lo comenta aspectes més relacionats amb ell i el dia a dia a Tolosa.

“Després d’uns dies de veritables angúnies motivats per l’anunci del tancament de la Residència per manca de mitjans econòmics, a la Maison s’ha reprès la vida normal gràcies a un donatiu del President Companys, que ens permetrà unes setmanes de tranquil·litat.
[…]

“Això dels subsidis té preocupat a tothom. Tothom pensa en el mateix i ben pocs es recorden de Catalunya com sino s’hi hagués de tornar mai més. Els infeliços. entre els que m’hi compto jo, i que necessitem resoldre el nostre cas i les nostres necessitats, seguim pensant i treballant per la Pàtria.” (reproduït a La cultura catalana en el primer exili (1939-1940). Cartes d’escriptors, intel·lectuals i científics, pp. 111-112).

***

Arriben a l’hotel de l’Isle-Adam l’escultor Joan Rebull i la seva família (dona i tres criatures).

***

Des de l’Isle-Adam, Carles Riba escriu una postal a Joan Vinyoli en francès i signada com a C. Rivet per eludir la censura. Li pregunta què fa i li explica el que ell està fent en aquell moment

“Cher ami:
Je vous crois suffisamment reposé des travaux de la guerre pour être en mesure d’écrire quelque mot à ce vieil ami français, qui, soyez-en-sur, ne vous a pas oublié. […] Je suis en train d’en finir avec mon quatrième volume de poëmes, [probablement es refereix a les Elegies de Bierville]  pour le publier au cours de cette année-ci.”
[Benvolgut amic: Crec que ja deveu haver reposat de les penalitats de la guerra i podreu escriure un mot a aquest vell amic francès, que, estigueu-ne segur, no us ha oblidat. […] Ara estic acabant el meu quart volum de poesia per publicar-lo durant aquest any.] (reproduït a Cartes de Carles Riba, p. 74)

Dimecres 9 d’agost

Ferran Soldevila marxa a París perquè la seva dona ha estat malalta i l’ha de visitar el Anguera de Sojo . A la clínica troba molts altres catalans: els Romeva, els nois Sunyer, en Ramon Sugranyes de Franch, em Millàs-Raurell, en Joan Corominas. Després es troba amb el seu germà, l’escriptor Carles Soldevila.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s