Divendres 30 de juny– dijous 6 de juliol de 1939

Anglaterra i França continuen les negociacions per arribar a un pacte amb Rússia; els problemes entre Polònia i Alemanya s’accentuen. El dia 2 un article de Gimenez Arnay a “La Vanguardia” té un títol explícit: «¿Está ya decidido el dia “D” y la hora “H”?» Aquest mateix dia Rudolf Hess fa un discurs afirmant que les nacions del triangle Roma-Berlin-Tòquio estan ben armades i que Alemanya mira el futur amb tranquil·litat.

Divendres 30 de juny

Potser avui Sebastià Gasch marxa de París, avergonyit per la situació que va viure el dia anterior (quan no havia gosat entrar a la Gran Gala Nijinski :

“L’endemà amb unes presses que no havia tingut mai en cap dels meus sojorns a París, ciutat que havia abandonat sempre amb recança, desmoralitzat pel refús del meu article i pel fracàs de la nit anterior, vaig sortir precipitadament cap a Roissy.” (Sebastià Gasch, Etapes d’una nova vida: Diari d’un exili, p. 119).

***

A la tarda Ferran Soldevila va a Etampes, quan torna a Bierville es troba amb Carles Riba que arribava de París on havia vist Trabal:

“Diu que, amb els ulls sortints, [Trabal] li ha parlat d’algú que l’altre dia va aconsellar a l’Sbert que no anés a Roissy, perquè hi seria mal rebut. Fou el propi Riba, informat per l’Armand Obiols, cunyat d’en Trabal. Persisteixen en la idea d’anar a Xile.” (Ferran Soldevila, Els dietaris retrobats (1939-1943), p. 27).

Dissabte 1 de juliol

A Roissy Magí Murià rep una carta del seu cunyat que li informa de com es troba el fill que està empresonat a Barcelona, Eladi :

“Rebo notícies de Barcelona; són del meu cunyat i es refereixen al meu fill. Continua reclòs! Diu que «està bé» i que s’ho pren tranquil•lament, Què ha de fer?” (Magí Murià, Memòries d’un exiliat, 1939-1948, p.144).

Diumenge 2 de juliol

Segurament un d’aquests dies Pere Calders marxa de Roissy cap a Bordeus.

***

Des de Bierville, Carles Riba escriu a Carles Pi i Sunyer i li comunica que el dia 10 marxaran del molí per anar, probablement, a l’Isle-Adam.

Dilluns 3 de juliol

Carles Riba va a París, quan en torna diu que sembla que l’anada a Anglaterra d’ell i de Ferran Soldevila (i les seves famílies) torna a ser possible.

19390630_mexiques.png

Dimarts 4 de juliol

A Bordeus Pere Calders embarca en el vaixell “Mexique” per anar a Mèxic.

***

A Bierville Ferran Soldevila rep una carta dels Mallol; els expliquen com estan tant ells com en Miquel Joseph i en Josep Maria Capdevila:

“Tots tres són a Bogotà, bé i optimistes.” Ferran Soldevila, Els dietaris retrobats (1939-1943), p. 31).

Aquest mateix dia Soldevila escriu a Carles Pi i Sunyer per donar-li les gràcies per tot el que fa per ajudar-los:

“Aquí estem relativament bé, força bé. Però d’aquí a pocs dies tota aquesta colònia s’haurà de traslladar a l’Isle-Adam, on tindrem la nova residència. El Moli no tornarà a estar lliure fins el setembre. Però on serem aleshores? Mentrestant vaig treballant. Puc dir que em passo el dia escrivint; Història, Literatura, Periodisme. Ja veurem que resultarà de tot plegat.” (reproduït a La cultura catalana en el primer exili (1939-1940). Cartes d’escriptors, intel·lectuals i científics, p. 102).

Dimecres 5 de juliol

Des de París Antoni M. Sbert escriu a Pi i Sunyer per explicar-li els problemes que tenen amb el SERE per al finançament de les residències i també de divergències al voltant de la Fundació Ramon Llull.

Dijous 6 de juliol

Des de Bierville, Ferran Soldevila envia a Gustave Pimienta l’ article que li havia encarregat per a la revista Messages.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s