Dijous 9 de febrer de 1939

19390209_mapa-situacio-exercit.pngNegrín passa la frontera pel Pertús. Quinze minuts abans del migdia hi arriben les primeres tropes franquistes que quasi encalcen els soldats republicans. A les cinc de la tarda, han passat la línia Roses – Vilajuïga i arriben a 10 quilòmetres de Portbou, també han ocupat Empúries, Sant Joan de les Abadesses i durant la nit Camprodon. Han bombardejat Roses i la Selva. Alguns soldats republicans encara passen la frontera per Puigcerdà, el coll d’Ares i Portbou.

***

A Avinyó, des de casa de P, Rouquette (9, rue Séverine) Carles Riba, assabentat de l’arribada de Carles Pi i Sunyer a París, li escriu una carta preocupat pel seu futur i li comenta que l’endemà anirà a Perpinyà per posar-se en contacte amb el subsecretari de Cultura, Ramon Frontera, per tractar aquesta qüestió.

“Us dec explicacions, he de fer-vos part de projectes; no crec, en suma, que pugui resoldre res si no és d’acord amb Vós i amb consell i consentiment vostre. M’indiqueu […] que m’adreci a en Frontera. […] No vull, doncs, amoïnar-vos amb les meves coses; demà aniré a Perpinyà, conferenciaré amb En Frontera, amb el Dr. Bosch, amb qui més calgui, i estic segur que tot es farà i serà de la manera més convenient, segons les feines a fer, l es meves aptituds  les possibilitats legals i materials. M’atreveixo però a insistir [..] voldria establir-me a París (o a Londres? però poden haver canviat les circumstàncies), per moltes raons que us exposaré, i sobretot perquè estic convençut a consciència, que és allí on puc donar tot el meu rendiment.[..]Us prego que em digueu directament un mot de tot això. Us tornaré a escriure després de les meves entrevistes de Perpinyà” (reproduït a La cultura catalana en el primer exili (1939-1940). Carles d’escriptors, intel•lectuals i científics, p. 11).

***

Al Voló, Ferran Soldevila rep una carta de Carles Riba on aquest li explica les “divisions” que hi ha a la Institució de les Lletres Catalanes i en critica algun dels seus membres.

“[…] vaig rebre una carta remarcable de Carles Riba, explicant-se i esplaiant-se sobre la divisió o cissura que s’ha produït a la Institució de les Lletres: En Pous i En Riba –president i vice-president- per una banda, i els altres per l’altra.” (Ferran Soldevila, Dietaris de l’exili i el retorn, vol. II, p. 425)”Els arrossaires i vel•leïtosos que al•ludeix en la carta són en Trabal i l’Oliver.” (Ferran Soldevila, Dietaris de l’exili i el retorn, vol. II, p. 427)

***

Segurament avui a Molló, a vuit quilòmetres de Camprodon, Pere Calders, amb els altres soldats de la companyia del Cos de Carrabiners, ha de dormir sobre la neu.

 19390209_nevat.png
Anuncis

One response to “Dijous 9 de febrer de 1939

  1. Les crides llançades per Trabal i els seus companys els primers dies des del Voló i des de Perpinyà comencen a tenir resposta. el 9 de febrer arriba a Perpinyà un mandat telegràfic de 2.000 francs tramesos per marc Bernard del Centre d’Aide aux Intellectuels Catalans de París. Aquests diners formen part de la subscripció engegada a finals de 1938 per socórrer els escriptors catalans.
    A finals de 1938 un “Comité d’aide” llança una campanya de recollida de diners amb la intenció d’enviar queviures als col.legues catalans. La pretensió inicial era aconseguir un mínim de 250 subscripcions de 20 francs mensuals que havien d’arribar a una cinquantena d’escriptors catalans.
    Hi formaven part escriptors francesos com André Gide, Jacques Maritain, François Mauriac, Marcel Arland, Claude Aveline, Henri Calet i Louis Martin-Chauffer.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s