Dimarts 7 de febrer de 1939

19390207_mapa-situacio-exercit.pngLes tropes franquistes ocupen Olot, Ripoll, Verges. Els avions bombardegen Roses, Port de la Selva i l’estació de trens de Figueres.

A Perpinyà es desperten els “vuit” o els “set”, preocupats per aconseguir “papers” i defugir els camps de concentració.

***

Al Voló Ferran Soldevila decideix anar a Perpinyà una altra vegada. Hi troba alguns dels escriptors que havien fugit d’Agullana a peu, que no tenen mal aspecte.  Li expliquen com han pogut escapar del camp del Voló.

“Una mica més enllà [del Castellet] percebo un grup de gent coneguda que va acostant-se. Ells també m’han vist: En Trabal, l’Obiols, En Benguerel, En Gasch, l’Oliver, En Muntanyà. Semblen molt contents de trobar-me. M’expliquen les penes i treballs que han passat, que passen encara. Quinze dies sense despullar-se. No duen sinó el que porten al damunt.     […] Després van anar a raure al Voló. Per fortuna van poder evitar el camp de concentració. […] Sortosament, algú va dir a un senyor marsellès, que es trobava al cafè, el Sr. René Bouveret [Rouveret], que allí hi havia un grup d’escriptors catalans.  I va oferir-se’ls tot d’una, i amb el seu cotxet va traslladar-los a Perpinyà, i ara els acompanya a la Prefectura per obtenir un permís de vuit dies d’estada a Perpinyà. I, efectivament, els l’obté, la qual cosa és molt difícil.” (Ferran Soldevila, Dietaris de l’exili i el retorn, vol. II, p. 419)

“L’endemà, gràcies als Rouveret, encara, obtenim el permís de sojorn per vuit dies, per a dos grups de quatre, cadascú. Això ens obligà a no separar-nos i a anar per la ciutat de quatre en quatre”. (Sebastià Gasch, Etapes d’una nova vida: Diari d’un exili., p. 18).

Ferran Soldevila continua la conversa amb els escriptors que es queixen de la marxa de Pous i Riba:

“No cal dir que al cap d’un moment de trobar-nos ja m’han parlat, indignats, de l’abandó en què els havien deixat En Pous i En Riba. A Agullana  van celebrar un ple de la Institució, i van nomenat president En Fabra [d’acord amb el llibre d’actes, Fabra va ser el president accidental de la reunió]. En Trabal m’ha demanat si jo volia seguir formant part de la Institució. «Oh, però la Institució no ha deixat d’existir», he replicat, sorprès, una mica vivament. «És clar, és clar» m’han dit.” (Ferran Soldevila, op.cit., vol. II, p.420)

Soldevila els deixa per anar a casa de Bosch Gimpera, que no hi és, fa una estona “de visita” amb la dona del conseller i amb la dona d’August Pi i Sunyer:

“La Sra. Pi i Sunyer ha explicat que havien acollit en  Fabra a casa seva a Illa.” (Ferran Soldevila, op.cit., vol. II, p.420)

Trabal, Oliver i Benguerel busquen a les seves dones però aquestes ja s’han traslladat a Tolosa.

***

A París, al migdia,  Núria Pi-Sunyer, la filla de Carles Pi-Sunyer, el conseller de Cultura, arriba de l’escola i truca el timbre de casa seva:

“Escric el 7 de febrer: «Ja han arribat; no puc més de contenta. No me’n sé avenir. Feia quinze dies que no s’havien despullat. […] El papà està trist”» Recordo com si fos ara aquell dia quan, en arribar jo de l’escola al migdia i trucar el timbre, ell em va obrir la porta. Ho devia fer expressament. Se’l veia molt cansat, sense afaitar, els cabells llargs, l’abric gruixut molt arrugat i amb el coll encara tirat cap amunt com si tingués fred. Li havia servit de manta durant molt dies. Ens vam abraçar fort, molt fort.” (Núria Pi Sunyer, L’exili manllevat, p. 128).

***

Ferran Soldevila torna al Voló, en autobús:

“Gents que pugen a l’autobús (gents del poble) i que planyen els soldats, la corrua dels quals retrobem «Pobres! Tan bé que deurien estar a casa seva! », es lamenta una vella. «Això en un segle civilitzat!», exclama un home. Els soldats caminen, caminen, en la nit. Arribem a la «Font Medical». Baixo. Ja sóc a casa” (Ferran Soldevila, op.cit., vol. II, p.420)

Anuncis

One response to “Dimarts 7 de febrer de 1939

  1. El senyor Rouveret resulta que és un pintor amic de Jorgi Réboul, poeta occitanista del Comitat d’Ajuda ais Intellectuaus Catalans. Réboul en una carta a Trabal li explica com Réboul li havia explicat el viatge dels escriptors en el seu automòbil “et tous les services qu’il vous a rendus”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s