Dissabte 4 de febrer de 1939

19390204_mapa-situacio-exercit.pngLes tropes franquistes ocupen Girona. Els seus avions bombardegen la zona d’Agullana, una bomba ha caigut a la vora de can Bech de Baix (residència de Negrín) i una altra a la vora del mas de can Perxés (on s’allotjava Companys).  Es prepara l’evacuació de Companys, d’Aguirre, d’Azaña i de Negrín. El general Rojo ha presentat al doctor Negrín un pla de retirada de les tropes.

A Tolosa, els catalans que  havien arribat la nit anterior van a la gendarmeria com havien promès. No els posen cap problema i els deixen lliures de circular per Tolosa.

***

A Perpinyà, Antoni Rovira i Virgili s’assabenta que la Generalitat reparteix un subsidi econòmic però encara que l’hi donen, no pot anar-se’n perquè necessita un visat.

***

A Agullana, a les tres de la tarda senten un bombardeig a la vora i a les quatre set o vuit escriptors, guiats per Trabal, agafen les maletes i fugen

 19390204_can-carreras.png
 Can Carreras

desordenadament pel bosc. Es perden però arriben al mas Barceló (uns dels últims masos abans de la frontera) guiats per un noiet de mas Carreras.

“Són les tres i encara no han servit el dinar. I, de cop i volta, arriben avions. Els mossos fugen esmaperduts. Jo em fico al sòtan amb Verdolet. Estrèpit terrible. Passen uns moments de calma: “Ja tornen”. Corro desesperadament cap al bosc. M’estiro a terra. Sonen les bombes molt a la vora. Els motors ronquen. Veig la meva fi arribada. I, capitanejats per un Trabal atemoritzat, desconegut, agafem les maletes. [—] i iniciem una fugida rapidíssima i desordenada pel bosc. Sol esclatant i vegetació exuberant, molts rierols. Ens perdem diverses vegades. Fins que, en una planúria immensa, un noiet de mas Carreras ens porta al mas Barceló. Respirem.”  (Sebastià Gasch, Etapes d’una nova vida: Diari d’un exili., p. 13).

Sebastià Gasch i Xavier Benguerel, que foren protagonistes d’aquesta fugida,  difereixen en algun punt que remarcarem. Per exemple segons Xavier Benguerel van fugir ell, els germans Trabal, Sebastià Gasch, Joan Oliver, Armand Obiols i Lluís Montanyà. Segons Sebastià Gasch eren vuit, els mateixos que diu Benguerel i, a més,  Roure, segurament l’escriptor i polític Josep Roure i Torent. 

***

A Perpinyà Rovira i Virgili i la seva família poden dormir en un hotel.

“Serà la nit millor del nostre èxode, En la tèbia temperatura de la calefacció, a les nou del vespre, ens posem al llit i fem propòsit de dormir llargament, fins que els ulls ens diguin prou.”  (Antoni Rovira i Virgili, Els darrers dies de la Catalunya republicana: Memòries sobre l’èxode català, p.186).

***

Camí de la frontera en el mas Barceló (segons Sebastià Gasch) o a Can Mallol (segons Xavier Benguerel)  els mossos d’esquadra els ofereixen sopar, la nit és clara, la lluna esclatant.

“La nit és magnífica. La lluna,.esclatant. Prenem cafè amb els mossos. I esperem la matinada vora la llar del mas, on pasten pa. Tenim la sensació d’iniciar una vida nova. L’eufòria és absoluta. Ho veiem tot de color de rosa. Nit inoblidable” (Sebastià Gasch, op. cit. p. 13).

Anuncis

One response to “Dissabte 4 de febrer de 1939

  1. Malgrat el que es llegeix a les memòries de Xavier Benguerel, hi ha diverses fonts que fan pensar que Josep Roure i Torent es trobava en el grup:
    Quan Joan Oliver escriu a Josep Pous i Pagès el dia que arriben al Voló la relació de companys que li fa arribar inclou els vuit noms i els germans Francesc i Josep M. Miquel i Vergés.
    També quan Josep Roure escriu a Francesc Trabal l’abril de 1939 li diu. “tots els que conjuntament travessarem la frontera i passàrem al Voló hores d’angoixa….”
    En tercer lloc, l’any 1971, Lluís Montanyà encara recorda “el grup de vuit ‘écrivains catalans qui n’ont pas de passeport’ la frontera plegats…”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s