Dimecres 25 de gener de 1939

19390125_mapa-situacio-exercit.JPG Les tropes franquistes ocupen l’Hospitalet. També han entrat a  Rubí, Olesa de Montserrat, El Papiol, Molins de Rei, Esplugues, Sant Joan Despí i Cornellà. Probablement és avui que a Barcelona, del Palau Robert surt un darrer camió amb els escriptors Josep M. Francés, Avel·lí Artís i Balaguer i la seva família i altres persones, com Lluís M. Bransuela, funcionari del Departament de Cultura

 

Com diu Magí Murià, és un “dia emprat a la recerca de fugir-ne [de Girona]”. És un dia de desconcert i d’espera.

***

Mentre a Can Pol també esperen:

“Feia molt de fred; els més joves es posaren al recer d’un marge per escalfar-se al sol; d’altres preferiren l’escalfor de la llar a casa els masovers.

La  major part del dia transcorregué sense noves de cap mena. Ignoràvem si el Govern i els diputats encara eren a Olot.  ” (Miquel Joseph i Mayol, El bibliobús de la llibertat, p. 58)

***

Gràcies a  una carta que  Pompeu Fabra envià a Carles Pi i Sunyer podem saber on eren a les sis de la tarda d’aquest dia 25 de gener els escriptors catalans que havien fugit de Barcelona els dies 22, 23, 24, i fins i tot, el mateix 25.

“A Girona:
Josep Pous i Pagès
Carles Riba i Bracons, Clementina Arderiu i els tres fills
Antoni Rovira i Virgili, dona i dos fills
Jaume Serra Hunter, amb 4 familiars
Anna Murià amb els pares i el germà Jordi
Alfons Maseras
Sebastià Gasch 
Ramon Vinyes
Josep M. Francés amb 2 familiars
Avel·lí Artís amb 3 familiars
A Can Pol (Bescanó)
Pompeu Fabra i Poch, la dona i tres filles
Francesc Trabal i Benessat, amb la dona, el germà i la cunyada
Josep Roure-Torent, amb la dona
Joan Oliver i Sallares, amb la dona
Xavier Benguerel i Llobet, amb la dona
Joan Prat Esteve (Armand Obiols)
Lluís Montanyà i Angelet
Mercè Rodoreda i Gurguí
Pau Vila i Dinarès
Domènec Guansé
Joan Inglès i Fortuny (xofer)

A Olot:
Cèsar-August Jordana amb la seva dona i els dos fills
J.M. Capdevila (ho suposen)

(La Cultura catalana en el primer exili, 1939-1940 : cartes d’escriptors, intel·lectuals i científics,  p. 3)

***

Quasi tots els escriptors que són a Girona passen el dia esperant que els diguin què han de fer, sopen i van a dormir a l’ajuntament. Jordi Murià explica que al costat hi veu Guansé, Gasch, Avel·lí Artís. Els han dit que els passaran recollir a dos quarts de cinc de la matinada per anar a Bescanó.

***

A Bescanó Miquel Joseph decideix de marxar l’endemà a Olot per trobar-se amb els diputats

“Aquella nit no dormirem. La notícia de la inevitable caiguda de Barcelona ens descoratjà més que no ho estàvem. […] Els avions en vol veloç passaven en direcció a Figueres i Roses. Els pagesos d’aquells verals tancaren les portes. […] La nit semblava no acabar-se.” (Miquel Joseph i Mayol, op. cit., p.59)

***

19390125_edifici-modernista.JPG 
Edifici modernista d’Olot

Després de sopar, un cotxe del sotssecretari de cultura, Ramon Frontera, recull els diputats, entre d’altres Rovira i Virgili i els seus, i els porta a Olot, on arriben ja tard però poden dormir en un hotel. Potser llavors  Frontera dóna la llista que ha elaborat Pompeu Fabra a Carles Pi i Sunyer i decideixen que l’endemà Frontera els porti a Agullana.

” Arribà Frontera portant una comunicació de Pompeu Fabra amb la llista dels intel·lectuals aplegats. Com que Olot, on ells pensaven venir no presentava cap possibilitat d’allotjar-los […] convinguérem amb Frontera que l’endemà de bon matí aniria a cercar-los per a dur-los directament a Can Perxés d’Agullana. I una altra nit sense dormir, perquè a la casa on ens acolliren havia anat arribant-hi més i més gent, totes les habitacions eren més que plenes i a cada llit n’hi jeien dos o tres.” (Carles Pi i Sunyer, p. 200)

Anuncis

One response to “Dimecres 25 de gener de 1939

  1. Joan Oliver explica en un apunt que a la casa de pagès de Can Pol Pompeu Fabra presideix els àpats “amb la seva impertobable gràcia i discreció” i que el sopar no està exempt de conflictes de protocol.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s