L’avantsala de l’exili

La Institució de les Lletres Catalanes va ser creada la tardor de 1937 per reforçar la presència social dels escriptors catalans. En aquell context de guerra va esdevenir tot un referent del món cultural de l’època, reprenent l’edició de la Revista de Catalunya o reforçant el servei bibliotecari al front amb el cèlebre bibliobús.

Ara fa setanta anys, el 22 de gener de l’any 1939, les tropes franquistes eren a punt d’entrar a Barcelona i ocupar la ciutat. L’amenaça feixista va empènyer a l’exili milers de persones que s’havien mantingut fidels a la República i al Govern de la Generalitat, entre ells molts escriptors i tots els que van estar vinculats a la Institució. Aquesta és una història que van viure, entre d’altres, Josep Pous i Pagès, Carles Riba, Anna Murià, Mercè Rodoreda, Antoni Rovira i Virgili, Clementina Arderiu o Pompeu Fabra. La recordem ara dia per dia, a través dels testimonis directes que els mateixos protagonistes n’han deixat, com a homenatge a tots ells i als ciutadans que van sofrir exili o repressió.

Aquesta és la primera de les accions que la ILC ha programat durant el 2009 de cara a commemorar els setanta anys de l’exili. L’acció principal serà l’exposició Literatures de l’exili. Retorn a Catalunya, comissariada pel crític literari Julià Guillamon i que es podrà veure del 21 d’abril al 21 de juny a la sala d’exposicions del Palau Moja de Barcelona. El projecte arrenca de l’exposició que es va veure al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona l’any 2005 i recull el material descobert durant les itineràncies per llatinoamerica. N’és fruit una nova exposició sobre l’exili dels escriptors catalans i la nova vida que els seus descendents han fet als països d’acollida. La mostra, les activitats paral·leles programades i el material educatiu complementari es presentarà als equips docents el 12 de febrer a la Sala d’Actes del Palau Marc a partir de les 18 hores.

La ILC també prepara, de cara a la primavera, la reconstrucció sobre el terreny de la ruta de l’exili des d’Agullana.

Anuncis

6 responses to “L’avantsala de l’exili

 1. Felicitats per la vostra iniciativa. Ens cal recuperar la memòria històrica per preservar la nostra identitat. Beure de les fonts del nostre passat per projectar-nos cap a un futur de llibertat nacional.

 2. Sols recordant el nostre passat podrem evitar que en un futur
  es produeixi un altre exili. Haurem d’estar sempre agraits als que van mantenir la flama catalana encesa en temps tan dificils.

 3. Jordi Talarn i Morales

  Molt interessant, sobre tot per els familiars dels que varen ser represaliats.

 4. Trobo molt bona aquesta iniciativa, però penso que podrieu afegir l’opció RSS per tal de que ho poguem seguir per un lector de feeds.

  Gràcies.

 5. Estic contenta d’haver tingut constància d’aquesta iniciativa. He hagut de conèixer la història de la meva terra d’una manera fragmentada. Aquesta és una etapa que ens ha estat silenciada. El meu pare mateix la va viure i no en va voler parlar mai.

 6. Gracies per l’informaci’o. Per aquelles datas jo ten’ia mol poc temps i varem atravessar la frontera per por als bombardeixos.Van farir al pare i a mi una bomba de ma enviada per un avio al pasar per un camp.Anir’e a veure al museu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s